wielenplassers

Ruim de helft van de vrachtwagenchauffeurs vreest het coronavirus op te lopen tijdens het werk. Dat blijkt uit een peiling van vakbond CNV. Ook zeiden vrijwel alle deelnemers dat ze anders worden behandeld sinds de uitbraak van het beruchte virus.

CNV peilde de afgelopen dagen bij 131 chauffeurs wat hun corona-ervaringen zijn tijdens het werk. Meer dan de helft van de deelnemers gaf aan angstig te zijn besmet te raken tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Belangrijke reden hiervoor is dat de chauffeurs niet op alle plekken voldoende afstand kunnen houden van anderen, vooral in de wachtruimtes bij het aanmelden van de lading.

Veel truckbestuurders (84%) gaven in de enquete aan maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen tegen besmetting. Het gaat dan onder meer om het gebruik van handgel en desinfecterende doekjes. Ook hebben ze een eigen watertankje en zeep en geven ze geen hand.

Toiletgebruik

CNV vroeg ook naar de ervaringen bij het laden en lossen, bijvoorbeeld of de chauffeurs nog gebruik mochten maken van het toilet en de kantine. Vrijwel alle ondervraagden (117 van de 131) gaf te kennen dat ze sinds de coronaproblemen anders worden behandeld.

‘Veel bedrijven waar chauffeurs komen, hanteren zeer strikte maatregelen om de eigen medewerkers te beschermen. Het gevolg is dat de arbeidsomstandigheden en de behandeling van chauffeurs die komen laden of lossen, slechter is dan voorheen’, zegt Van Rijssel, zelf ook vrachtwagenchauffeur.

‘Op veel plekken hangen papieren dat er geen toegang is, ook niet voor een toiletbezoek. Dus kunnen de chauffeurs nergens terecht of zijn ze aangewezen op een niet al te frisse Dixie, zonder stromend water of handgel.’

Tegen wielen plassen

Er kwamen ook reacties van vrouwelijke chauffeurs, die op meerdere plekken geen gebruik konden maken van het toilet. Een van hen besloot uit voorzorg minder te drinken. Een andere enquetedeelnemer gaf aan tegen zijn eigen wielen te plassen, bij gebrek aan betere opties.

Vooral supermarktbedrijven zouden hun locaties gesloten houden voor chauffeurs. Van Rijssel geeft aan met de betreffende bedrijven in overleg te willen om de situatie te bespreken. Ook komt er een campagne waarin aandacht wordt gevraagd voor de goede behandeling van chauffeurs. De campagne is een initiatief van zowel vakbonden als werkgevers.

Leave a Reply